Szerelmes Kalandtúra Szegeden

Szerző: | 2021. február 8.

A házasság hete első programja a „szerelmes kalandtúra” volt. A vasárnapi ebédet követően folyamatosan érkeztek a párok a Dóm térre, hogy részt vegyenek a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja által szervezett, hét állomásból álló városi sétán. Ezen a tavasz ígéretét nyújtó délutánon száz együtt járó és házaspár járta fehér borítékkal, elmélyült beszélgetésben a várost.

A dóm bejáratánál kapták meg az „útravaló csomagot”, melyben számozott borítékok tartalmazták a feladatokat. És hogy melyik állomást hol találják, a dómot övező árkádsor domborművei, szobrai, emlékművei rejtették. A feladatokban egyszerre volt játékosság, rejtvény és beszélgetést kezdeményező kérdések. A felvetett témák párkapcsolatépítésre, összegzésre, jövőbe nézésre késztették a párokat. Mi lenne a három kívánságod? Milyen kincseitek vannak, amiket szívesen megmutattok másoknak? Van-e játékos könnyedség kapcsolatotokban? Mit éltetek meg áldásként, ajándékként?

A kalandtúra végén meleg itallal várták a résztvevőket a KatHáz udvarán. A forraltbor mellett volt alkalmunk néhány párt megszólítani.

Ábel és Alíz egy éve járnak együtt, de egy közös gyűrű már jelzi elköteleződésüket. „Jó volt bejárni Szegedet, és beszélgetni olyan kérdésekről, amik magunktól nem jutottak eszünkbe. Bár szüleink is huszonéve házasok, mégis jó volt látni, mennyi tartós házasság van.”

Bálint Antal és Bálint Erika számára első randijuk emlékét hívta elő a séta. „Azt az útvonalat jártuk be, amit akkor, és pont ott ültünk le a Móra Múzeum előtt, ahol akkor. Bár sétálós pár vagyunk, mégis remek érzés volt, hogy ez a játék kivett minket a hétköznapokból. Tudjuk, mekkora szükség van erre.”

Fehérváry Anikó és Szászi Balázs családterapeuta házaspár is részt vett a sétán. Dicsérik a belváros szépségét, az „összeintegetéseket” ismerősökkel, akiktől régóta el vannak zárva. „Harcos beszélgetéseink lettek, másként indultunk ugyanis. Balázs könnyedebb, »megnézzük legalább együtt a várost« elvárással indult, én pedig azzal az igénnyel, hogy most más módon figyelünk egymásra. Folyamat volt, megküzdöttünk egymásért” – mondja Anikó. „Kicsit összevesztünk, de jól kibékültünk, mire ideértünk” – teszi hozzá Balázs.

Mészáros Huba és Mészárosné Helbich Katalin együttjáró párnak tűnnek, de kiderül, már 2006 óta házasok, és négy gyerekük van. „Fiatalon tart bennünket a házasság, meg a gyerekek. Minden gyereknél fiatalodunk egyet, hiszen előről kezdjük. Először vagyunk házasság hete programon. Tetszett. Az alkalom segít, hogy jobban figyeljünk egymásra, megismerjük egymás érzéseit” – mondják egybehangzóan.

Doszpod László és Doszpodné Szirányi Katalin 45 éve házasok, 5 fiúk van, s hamarosan megszületik a 12. unokájuk. László az alsóvárosi ferences egyházközség világi elnöke. A házaspár csoportot vezet a Házas Hétvége mozgalomban, és jegyesoktatást tart 30 éve a plébánián. Együtt 45 éve – „a kölcsönös elfogadás, kifogyhatatlan szeretet” – a boldog házasság titka, mondja Katalin, és hozzáteszi: Még mindig szerelmesek vagyunk. László szerint a boldog házasság nem szerencsés adottság, hanem napi feladat.

Forrás: Magyar Kurir