Papírforma szerint – a Somogyi Könyvtár kiállítása

Szerző: | 2022. január 31.

Papírforma szerint – házasságról a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében

 

  1. január 20-tól március 2-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár földszinti kiállítótere

Idén immár 14. alkalommal rendezik meg a Házasság hete elnevezésű programsorozatot Szegeden, amelyhez a Somogyi-könyvtár is kapcsolódik minden évben kiállításokkal és rendezvényekkel. Idén a Papírforma szerint című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők, ahol válogatást láthatnak a Somogyi-könyvtár Helyismereti gyűjteményébe a közelmúltban bekerült dokumentumokból, így többek között házassági iratok, esküvői emlékek, kiadványok, fotók örökítik meg az emberi sorsok e jeles döntését. A kiállítás készítői a gyűjteményben lévő legérdekesebb, legkülönlegesebb, megszívlelendő történettel bíró „papírok” -at tárják látogatók elé.

 A könyvtár munkatársai figyelemmel követik a régi szegedi vonatkozású nyomtatványok (könyvek, fotók, képeslapok, szórólapok, plakátok, meghívók…) megjelenését az interneten található aukciós oldalakon. Így sikerült megvásárolni a tárlókban látható fotók közül párat, míg más dokumentumok adományként érkeztek a gyűjteménybe. A kiállításon többek között Bali Mihály szegedi tanár és sporttörténész; valamint Habermann Gusztáv jogász, helytörténész hagyatékából; továbbá Krier Rudolf jogász, lelkes grafika barát, nemzetközileg ismert ex libris gyűjtő gyűjteményéből is láthatnak egy-egy értékes darabot a látogatók. A több ezres ex libris gyűjtemény darabjai a Kisgrafika Barátok Köre szegedi csoportja titkárának, dr. Krier Rudolfnak a tulajdonából 2000-ben kerültek a Somogyi-könyvtár állományába. A gyűjteményében egyaránt megtalálhatóak a lángoló szerelem korszakát, valamint a halál utáni örök együttlétet ábrázoló kisgrafikák is. A tervezőik Marie-Louise Albessart (19071999) belga ex libris tervező és Ladislav Rusek (1927–2012) cseh grafikusművész. A tárlóban látható ex librisek Fery Antal (19081994) és Nagy Árpád grafikusok munkái.

Ezen kívül az esküvői szertatások egyik meghatározó helyszínére, a templomra is figyelmet fordít a kiállítás, templomokat ábrázoló képeslapokon keresztül. Hiszen Szeged valamennyi városrészében kaphattak egyházi áldást a házasulandók. A városban minden felekezet megtalálta, s megtalálja jelenleg is a lehetőséget egyházi szertartásra.

Továbbá a rendszeres hírlapnyomtatás és újságolvasás elterjedésével előtérbe kerültek az eljegyzések, házasságkötések bejelentéséről szóló írások. A szegedi sajtóban főként a rövid hírek között találunk erről szóló híradásokat. Az 1890-es évektől a házassági apróhirdetések megszaporodtak a lapokban, illetve a házasság céljára férjet/feleséget keresek típusú hirdetések is. Magányszemélyek, valamint házasságközvetítő irodák is adtak fel ilyen jellegű apróhirdetéseket. A tárlaton a szegedi sajtótermékekben megjelent hirdetésekből is megtekinthetnek egy válogatást az érdeklődők.

 2021. november 5-től a Somogyi-könyvtár központi épületében és fiókkönyvtáraiban kötelező a maszk használata.