Időbeosztás? Energiahasznosítás! online beszélgetőkör a Házasság hetében

Szerző: | 2021. február 14.

  1. február 11. csütörtök 10.00-11.00 „Időbeosztás? Energiahasznosítás! Online beszélgetőkör kismamáknak

A beszélgetést vezette: Dr. Nemes Éva szupervízor, KRE egyetemi oktató.

A beszélgetés fonala a következő kérdés mentén haladt: Hogyan gazdálkodhatunk időnkkel és energiánkkal, ha szeretnénk megőrizni kapcsolatainkat és önmagunkat is?

A beszélgetésre a Szeged-Honvéd Téri Református Egyházközség kismamaköri időpontjában nyílt lehetőség, így a résztvevők egy része az egyházközséghez tartozó kisgyermekes anyuka volt, továbbá külsős érdeklődője is volt a beszélgetésnek és olyan is volt köztünk, aki még csak nem is szegedi.

A beszélgetés viszonylag kis létszámban, körülbelül 11 fő részvételével zajlott, így egy könnyed, baráti hangnemet nagyon könnyű volt kialakítani a kezdeti bemutatkozó kör után.

A beszélgetésünk az időbeosztás témáját az energia-beosztás szemszögéből közelítette meg. Beszéltünk arról, hogy négyféle energiánkat hogyan kellene beosztanunk annak érdekében, hogy egy egyensúlyi állapotot hozhassunk létre az életünkben. Ez a négyféle energia a fizikai, érzelmi, kognitív és a szellemi. Hogy egy pontosabb képet kaphassunk erről, az egyes energiákat szeretném egy kicsit részletezni:

Fizikai energiánk: ez az energia, amely a testünket feltölti. Ide tartozik az alvás, az étkezés, a testmozgás és a pihenés is, amely nem egyenlő az alvással.

Érzelmi energia: az érzelmeink és azok minősége. Ide tartoznak a minőségi, szerető kapcsolatok, a pozitív érzelmek kifejezése, az empatikus működés, elismerés kifejezése és a stressz kezelés. Ez utóbbira beszélgetésünk vezetője, Éva hozott egy nagyon jó, mindenki számára minden helyzetben alkalmazható gyakorlatot, egy légzéstechnikát. Volt, akinek a beszélgetésből ez az apró gyakorlat tetszett legjobban. Hasi légzéssel szívjuk be a levegőt kb. 6 másodpercig, majd 3 másodperc alatt fújjuk ki. Rövid időn belül jelentősen csökkenti a stressz szintjét.  

Kognitív energia: Fókuszált, elmélyült munkánk tartozik ide, az amikor flowban vagyunk, a tanulás, fejlődés és a művészetek.

Szellemi energia: Életünk következő részei tartoznak ide: Jelentés, értelem, öröm és cél a munkában. A mindennapi munkánk és tevékenységeink összhangban vannak az értékeinkkel. A cselekedetek, amik túlmutatnak magunkon. A legfontosabb értékeink szerint élni. Hitünket mélyíteni.

Ez az a négyféle energia, amellyel ügyesen kell gazdálkodnunk annak érdekében, hogy teljes életet élhessünk. Jálics atya ezt a következő fontossági sorrenddel szemléltette: alvás, testmozgás, imádság, szerető kapcsolatok és a munka.

Beszélgettünk még arról is, hogy milyen napi rítusokat érdemes kialakítani, hogy ezek az energiák jól működjenek, s hogy ezek alapján hogyan tudjuk jobban beosztani az időnket, hogyan érhetjük el azt, hogy a fontos dolgokkal foglalkozzunk a sürgős, de nem fontos dolgok helyett és a halogatás problémáját is megvitattuk kicsit.

Az előadó nagyon felkészült volt és rugalmasan tudott reagálni az általunk felvetett témákra, ezáltal sokat tanulhattunk tőle. Valamint azt is elmondhatjuk, hogy egy rendkívül hasznos ismeretanyagot kaptunk gyakorlati példákkal, amely jó segítője lesz a mindennapjainknak.

Istók Zsófia

(A kép forrása:  a Szeged-Honvéd téri Református  Egyházközség oldala)