Ha nyár, akkor családtábor!

Szerző: | 2022. július 15.

Idén már harmadik alkalommal vettünk részt a Szeged-Csanádi Egyházmegyéből érkező  családokkal a zánkai Családi Erzsébet-táborban. A szervező Erzsébet Alapítvány olyan élményközpontú, speciálisan a családokra szabott programsorozatot kínál, amely az Erzsébet Táborok szellemiségében, tábori környezetben teremti meg a biztonságos, gondtalan és programdús családi együttlét lehetőségét. A családi táborokban a gyermekek a szülőkkel, és már a nagyszülőkkel vagy akár a dédszülőkkel együtt is táborozhatnak. Jelentkezni minden évben az együttműködő partnereken keresztül lehet. Az együttműködők között van a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja is.

A Családi Erzsébet-tábor adta lehetőségek ideális alapot adtak arra, hogy a CsaládKözPont, mint együttműködő partner, fő céljaihoz illeszkedően a családok minőségi időt tudjanak együtt eltölteni és közben más családokkal is tudjanak beszélgetni, játszani, kapcsolatba kerülni. A Balaton-part önmagában is épp elég a relaxáláshoz, de a jobbnál jobb programoknak köszönhetően rendkívül tartalmas hétvégét tölthettek el a családok, akik a 3 napos, 2 éjszakás hétvégén kapcsolódhattak ki a Zánkai Erzsébet-táborban.

A július 1-3.-i hétvégén a megújult zánkai tábor minőségi szállásokkal, napi ötszöri étkezéssel és változatos programokkal várta a szeged-csanádi egyházmegyéből érkező, pihenésre vágyó családokat mintegy 190 főt. Péntek este egy mesejátékot tekinthettünk meg, majd közösségi tábornyitó, vidám játék következett. A nap közös énekléssel, esti imával zárult.

Szombaton közösségi lelki útravalóval indult a napunk. A bőséges reggeli után kézműves foglalkozások, baba-játszóház, arcfestés, családi társasjátékok, csocsózás, asztalitenisz, teqball, hajókirándulás és kalandpark is szolgálta a kikapcsolódást és az élményszerzést. A családtagok gondtalan időtöltését – a közös programok mellett – az egyéni feltöltődést nyújtó elfoglaltságok is segítették. Ilyen lehetőség volt a relax-szoba, ahol a megfáradt szülők (főleg édesanyák) egy igazán pihentető hátmasszírozást kaphattak.

A korábbi években nagyon népszerű volt a fiataljaink által szervezett strandröplabda bajnokság. Az ifjak lelkesedése gyorsan átragadt a szülőkre, így ők is beneveztek a versenybe. A többiek pedig lelkesen szurkoltak a pálya széléről az izgalmas meccsek során. A döntőben az ifjú titánok egy hajszállal előzték csak meg a meglepően dinamikus ötvenes szülők csapatát.

A part nyújtotta lehetőségek egyaránt megfeleltek a kisgyermekkel érkezőknek és a feltöltődni vágyó idősebbeknek. Este egy fantasztikus, lélegzetelállítóan profi cirkuszi előadás produkcióinak tapsolhattunk a cirkusz-sátorban.

Késő este arra is volt lehetőség, hogy a különböző településekről érkezők beszélgessenek, társasozzanak egymással a szállás földszintjén kialakított igényes közösségi terekben.

btr

Vasárnap délelőtt Kondé Lajos pasztorális helynök atya bensőséges, gyermekbarát szentmisét celebrált a szeged-csanádi egyházmegyei családok körében. Az evangéliumban a hetvenkét tanítvány elküldéséről hallhattunk, és ez a küldetés mindannyiunkra érvényes felszólítás is egyben.

Jó volt találkozni és erőt meríteni egymás jelenlétéből.  Néhányan így fogalmazták meg gondolataikat a tábor után:

Örültem annak, hogy…

  • újra egy jó közösségben tölthettünk egy hétvégét.
  • sok ismerős családdal találkozhattunk és a gyerekeim jó programokat találtak maguknak.

A legfontosabb volt a számomra…

  • új családokkal ismerkedtünk meg, lelkileg megerősödtünk, felemelő volt a mise.
  • közösségben lenni
  • hogy nem kellett főzni, házimunkát végezni, hanem volt idő a kikapcsolódásra, a férjemmel kettesben minőségi időt tölteni.

(erzsebettaborok.hu weboldal szövegeinek felhasználásával)