Ëgy embör mög ëgy asszony – történetek, dalok egy régi világból

Szerző: | 2022. február 4.

  Ëgy embör mög ëgy asszony – Történetek, mesék, dalok férfiról, nőről, házasságról

  Időpont: 2022. február 18. péntek 18.00

  Helyszín: Katolikus Ház díszterme (Szeged, Dugonics tér 12.)

  Összeállításunkban népmesék, népballadák váltakoznak népdalokkal, melyek segítségével olyan világba csöppenhetünk, ahol még kerek egészként élték az életet, s ha valami elromlott, azt megjavították.

   Az előadókról:

  Szűcs Miklós népzenész, a magyar-ének szakos tanári állást cserélte fel a népzenész és a méhész vándoréletével. Énekének és hangszereinek köszönhetően bejárta egész Európát, Szicíliától Norvégiáig, Londontól Szibériáig. Sokszor táncegyüttesekkel, de főként a Jánosi zenekar énekeseként, amiről ezt írták egy kritikában: „Szűcs Miklós az Alföldön él, ha hívják, jön-megy és énekel. Olyan természetességgel, ahogyan beszél, jár vagy eszik az ember. Semmi tetszelgés, kimódoltság vagy művészi allűr nincs az előadásában. Éppen ettől hiteles annyira, amennyire Bartók énekesei lehettek. Szövegmondása is élményszerű, minden szavát érteni.” Fiatal népzenészként megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet.

  Dezső Dóra a közművelődésben eltöltött két évtized után újra visszaállt a katedrára, hogy a magyar nyelv – és irodalom szépségeit átadhassa tanítványainak. Hat gyermekük felnevelése után jött el az idő, hogy régi szerelmének, a versmondásnak hódoljon önálló estek formájában, férje, Szűcs Miklós kíséretével