Plébániai munkatársak bakonybéli zarándoklata

Szerző: | 2023. november 15.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége szervezésében először 2017 tavaszán valósult meg a plébániákon dolgozó civil munkatársak közös zarándoklata. Szép lelki élmények, gyümölcsöző találkozások és termékeny együttgondolkodás jellemezte az út két napját. Második alkalommal 2021. őszén hívtuk zarándoklatra a plébániai munkatársakat Mátraverebély-Szentkútra. Idén pedig november második hétvégéjén Bakonybélbe hirdettük meg buszos zarándoklatunkat.

Az egyházmegye ezt a kétnapos zarándoklatot azoknak a civileknek ajándékozta, akik a plébánosuk szerint az egyházközségükben kiemelkedően értékes munkát végeztek, végeznek.
Ezzel az alkalommal szeretnénk elismerni azoknak a munkáját, akiket a plébánosuk ajánl, megerősíteni őket munkájukban és lehetőséget biztosítani számukra a lelki feltöltődésre, a más plébániákról érkezőkkel való kapcsolatok és a közösség építésére. 40 munkatárs élt ezzel a lehetőséggel.
Bakonybél volt az úticélunk ebben az évben, hiszen 1000 éve annak, hogy Szent Gellért ide vonult vissza, Imre herceg nevelése után, és később, 1030-ban innen került egyházmegyénk első megyéspüspökeként Csanádra. Ezzel az összekapcsolódással fogadtak bennünket az ott élő bencések, akikkel együtt imádkoztuk a zsolozsmát, miután megismerhettük a monostori életet.

Az együtt töltött közös estén kiscsoportos formában az elismerés kultúráját építettük a résztvevőkben. Ennek keretében elismerő oklevelet kaptak, Kondé Lajos, pasztorális helynöktől. Az okleveleken a plébánosuk személyes elismerő mondatai szerepeltek.


Szent Márton napján reggel meglátogattuk a Szent-kutat, Gellért püspök hagyomány szerinti lakhelyét, és utána együtt ünnepeltük az ünnepi szentmisét a bakonybéli szerzetesekkel.
Feltöltődve és megerősödve tértek vissza a közösségeikbe a résztvevők, akik hálásak voltak a plébánosi ajánlásukért.