„Még ma velem leszel a paradicsomban”

Szerző: | 2022. március 22.

„Még ma velem leszel a paradicsomban”

 

Az egészségügyi dolgozókat lelki erősítésre, egy kis megállásra hívta a szegedi Katolikus Házba 2022. március 19-én, szombaton a Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat. A nagyböjti lelkinapra az egyházmegye különböző településeiről, egészségügyi intézményeiből érkeztek orvosok, ápolók.

Ráhangolódásként Sieger Köder festményét szemléltük, amelyen Cirenei Simon segíti vinni a keresztet Jézusnak, majd elmondtuk a képhez kapcsolódó gondolatainkat, érzéseinket.

Ezt követően Jézus kereszten mondott szavairól, kiemelten is Jézusnak a jobb latornak adott válaszáról  – „még ma velem leszel a paradicsomban” – hallhattunk elmélkedést Veréb László atyától.

Valóban elég a köztörvényes bűnöző kis jóakarata, rövid bánata a bitófán?

Hogy van az igazságosság? Tán csak nem olyan gyorsan jut a paradicsomba az, aki egész életében „lator” volt, aki az utolsó pillanatban fordul Jézushoz, mint aki egész életén át erre készül? – gondolhatja az, aki egész életében igyekezett hiteles keresztény életet élni. Mi hogyan gondolkodunk erről?

A jobb lator bátor volt. Mert kérni. És én kérek-e? Nekem is bátornak kell lennem, mernem kell kérni Tőle!

A bűnös, a beteg, aki vágyik a gyógyulásra, az Ő nagylelkűségével találkozik. Isten szívesen bocsát meg! Még a teremtésénél is nagyobb műve, hogy meg tud bocsájtani. Isten megbocsátása táplálék. Az Ő szeretetének beteljesülése.

Az elveszett bárány, az elveszett drahma, a tékozló fiú története mind arról az örömről szól, ahogy az Isten örül nekünk. Isten úgy szabadít, szeret, úgy bocsát meg, hogy örvendezik.

Hiszem-e, bízom-e abban, hogy az én benső világomra is érvényesek az Ő gyógyulást adó, növekedést, szeretetet ébresztő szavai?

Az elmélkedés után kiscsoportban osztottuk meg tapasztalatainkat, gondolatainkat egymással. Közös ebéddel, kötetlen beszélgetéssel zártuk a találkozást.