„Légy forrás a szívünkben, legyél tűz és légy szeretet!”

Szerző: | 2023. május 17.

A Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat munkatársainak továbbképzése

Az emmauszi tanítványok történetet a lelkigondozók evangéliumának is nevezhetnénk – Jézus odaszegődik a két szomorúan baktató tanítványhoz, mellettük halad, de nem tudják, hogy Ő az, összefüggésekre világít rá, betér hozzájuk, a kenyértörésből felismerik, s mindeközben lángol a szívük…

Szakmai belső képzésen vettek részt 2023. május 12-13-án a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat dolgozói. Móré Ágnes, a Budai Irgalmas Rendi Kórház lelkigondozója osztotta meg sokéves tapasztalatát munkatársainkkal. Az őszinte légkörű, gyakorlatfókuszú alkalom kezdeteként ránéztünk arra, hogyan kerültünk a szolgálathoz, hol is tartunk most. Milyen kövek akadályozzák munkánkat, mi segíthet átlépni vagy félre gurítani ezeket a köveket? Folytatásként saját esetekkel és szakirodalmi példákkal dolgoztunk. Beszélgettünk arról is, hogy mi minden történik egy beszélgetésben.

A közös ebéd után kötetlen formában tehettük fel kérdéseinket, mindazt, ami munkánk során felmerült bennünk, melyekre Ági sok saját tapasztalatú választ adott, ezzel is megerősítve minket.

Nagy hála van bennünk ezért a lehetőségért, bizonyságul néhány gondolat munkatársaink visszajelzéséből:

„Nagyon építő és jó volt, őszintén tudtunk mindenféléről beszélni.” „Sokat tanultam, inspirált, hogy tanuljak!” „Ági mindenkire figyelt személyesen, s az a figyelem, amivel pénteken megajándékozott minket, az folytatódott szombaton is.” „A lelkünk a munkaeszközünk, figyelni kell a jelzéseire.” „Őszinte szavak, együvé tartozás.” „Lépcsőfok.” „Kihez menjünk oda?” „Azt éreztem, hogy Ági hozzáértő, velünk is tudott úgy bánni, mint egy lelkigondozó, kihúzott olyan dolgokat, amit csak egy bizalmas és odafigyelő légkörben tudunk kimondani.” „Ági személyisége nagyon varázslatos. Nagyon-nagyon nyugodt és őszinte légkört tudott teremteni.”

Máramarosi Mária koordinátor