Kiállításmegnyitó a Somogyi Könyvtárban

Szerző: | 2020. február 5.

„të mán férjhön möhetsz, vótá Radnán” A szegediek máriaradnai búcsújárása és a hozzá kapcsolódó szokások című kiállítás megnyitója

2020. február 6. (csütörtök) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér, a kiállítás március 18-ig tekinthető meg.

A kiállítást megnyitja Reinholz András kanonok, esperes és Cădărean Ioan, a radnai múzeum őrzője.

A Somogyi-könyvtár Házasság Heti kiállításának mottóját Bálint Sándor jegyezte le. A „szögedi nép” egyik legfontosabb búcsújáróhelye az Arad közelében található Máriaradna volt. A „radnajárás” olyan közösségépítő program, zarándoklat volt, amely mentén számos szokás és hagyomány alakult ki. Ezek közül az egyik legismertebb talán az, hogy Szegeden az a lány mehet férjhez, aki megjárta Radnát. A kiállításunk a házasság intézménye előtt tiszteleg egy sajátos szegedi szokás történetének, könyvészeti és tárgyi emlékeinek bemutatásával. Ennek lényege, hogy a katolikus hívők közösségi cselekedete, azaz a radnai búcsújárás által válik a szegedi leány házasságra érett nővé, maga és családja jövendő életét a Radnai Szűzanya oltalmába ajánlva.