A szegedi Házasság hete képekben

Szerző: | 2022. március 2.

2022. február 13. és 19. között rendezték meg a 15. Házasság hetét országosan, Szegeden pedig épp 14. alkalommal kapcsolódtunk a hét eseményeihez színes és változatos programokkal.A főszervezői, koordináló tevékenységet a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja látja el. A rendezvények, mint eddig minden évben, széles körű civil és ökumenikus összefogással valósultak meg. A hét mottója, “Maradjunk együtt!” felhívta a figyelmet arra a tapasztalatra, amit neves szakemberek is megfogalmaztak: nagyon sok pár megszenvedte a pandémiás időszakot; a bizonytalanságot, a rendhagyó élethelyzeteket. A mostani fókuszt a „közös megküzdésre” helyezték a szervezők, ezzel is segítve az akár ingatag helyzetben lévő párokat, valamint biztatást és megerősítést adva azoknak is, akik összekovácsolódva kerültek ki ebből az időszakból.

A hét fontos küldetése, hogy szót emeljünk a házasság értékei mellett és annak megmutatása, hogy minden kihívása mellett, házasságban élni öröm.

A héten szervezett előadásokon keresztül hasznos tudással és inspiráló példákkal találkozhattak a hallgatók. Dr. Falucskai Henriett klinikai szakpszichológus, Dr. Mihalec Gábor családterapeuta és Dr. Buda László orvos, pszichiáter meghívott előadók szakterületük kiemelkedő képviselői, akik a párkapcsolat megalapozásához és a párkapcsolati harmónia megéléséhez adtak fontos útmutatást.

Játékosság és új utak keresése is jellemzi ezt a hetet. A CsaládKözPont online élményfőzésre várta a vállalkozó kedvű párokat, akik egy mesterszakácstól tanulhattak meg egy különleges menüt. Mindeközben apró, a párkapcsolatukra vonatkozó feladatokat is kaptak. A 18-30 éves korosztályt társasjátékos ismerkedős alkalomra invitálták, illetve egy különleges kulturális esten a házassággal, szerelemmel kapcsolatos autentikus népdalokat, történeteket, meséket hallhatott a közönség.

A keresztény felekezetek és mozgalmak együttműködése a hét programjában példaértékű volt. A nyitómisét Pál József Csaba temesvári megyéspüspök celebrálta a székesegyházban a Házasság Világnapján, a záró istentiszteletet pedig a Honvéd téri Református Templomban tartották. Házasságápoló interaktív alkalmakkal és kerekasztal-beszélgetéssel készültek református és evangélikus testvéreink, illetve a Fokoláre Mozgalom tagjai.