Tavaszi nagytakarítás – ahol otthon vagy

Szerző: | 2020. április 4.

Régóta szokás tavasszal nagytakarítást rendezni az otthonunkban. A munka, a gyerekek mellett ez vagy sikerül, vagy nem, vagy csak részben, de legalábbis sokunkban megvan a vágy, hogy a természet újjáéledésével a lakóterünkből is távolítsuk el, ami rendetlen, ami fölösleges, ami poros vagy éppen koszos. A tiszta lakásban még a levegő is más, a tiszta ablakon a fény is jobban beárad.

A húsvét előtti nagyhétben egy belső nagytakarításra hívunk, amelynek a fókuszában a szeretetkapcsolataink állnak. Készen állsz a kihívásra? Akkor vedd magadhoz az alábbi segédletet, és járd végig vele otthonod területeit, hogy a végén mély örömmel lélegezhesd be a beáramló tiszta levegőt és élvezhesd a derűs napfényt.

————————

Belső nagytakarítás – nagyhétre

Csöndesedj el egy kicsit. Nézz most úgy az otthonodra, mintha most látnád először. Milyen hely ez? Hol van itt a biztonság helye? Hol van a feszültség tere? A kiabálás helye? A szorongás helye? A vidámság helye? A meghittség tere? A fáradtság helye? Az idegenség-érzet helye? Az otthonélmény tere?

Sétálj végig a belső tereken. Milyen helyiségek vannak az otthonodban? Milyenek az egyes helyiségekhez fűződő kapcsolataid? Szedd össze egy szimbolikus szemeteszsákba, amit nem szívesen látsz,  amit te hagytál ott, de nem szeretnéd tovább takargatni. Nem kell sietni, haladj a saját tempódban. Az a jó hír, hogy ezektől meg lehet szabadulni, de az első lépés az, hogy őszintén szembenézzünk velük. 

Meglehet, hogy meg kell dolgozni érte, de mindig lehet új napot kezdeni, máshogy tenni, új szokásokat kialakítani –  a köztünk lévő szeretet-kapcsolatokat erősíteni.

 

  • Konyha, étkező – a közös étkezések, a családi tűzhely, az asztalközösség helye:

 Szoktunk együtt étkezni? Fontosak-e számomra annyira a többiek, hogy ilyenkor nem a telefonomra, nem a munkámra és a háttérben futó szerteágazó gondolataimra figyelek, hanem jelen vagyok a számunkra? Ha a gyerek elkezdi mesélni, hogy pontosan kinek rúgta a labdát, milyen szögben, vagy a férjem, feleségem, hogy mi az, ami őt foglalkoztatja mostanában, tudok-e nyitott szívvel, befogadóan figyelni rá, nézni őt érdeklődéssel, szeretettel?

Bedobálom gyorsan az ételt? Tudok hálát mondani a Teremtőnek a mindennapi kenyérért? Figyelek arra, hogy mit eszem? Tudok hálás lenni azért a családtagért, aki megkereste a pénzt, amin vásároltuk az ételt? És azért, aki elkészítette és az asztalra tette? Igyekszem szeretettel bevonni a gyermekeimet is az asztal körüli teendőkbe, hogy megtanítsam őket a gondoskodásra is? Az étkezés után felállok az asztaltól és elmegyek, vagy részem van abban is, hogy tiszta asztaltól távozzunk, ahová akár visszatérhetünk egy társasjátékkal? Tudom szeretettel szolgálni a családom fizikai szükségleteit?

  • Hálószoba – az intimitás tere

Őszintén figyelek-e a páromra, az érzelmi közelség fenntartására? Biztatom, támogatom őt az egyéniségének kibontakozásában, vagy hibakereső üzemmódban méregetem, keresem a hiányosságait, és mindezeket a szemére is vetem? Mit szeretek, becsülök benne? Elmondom ezt neki? Táplálom őt az elfogadó ölelésemmel? Elmondom neki, hogy mire van szükségem ahhoz, hogy közel legyünk egymáshoz, vagy várom, hogy találja ki, s ha erre nem képes, megsértődöm, és visszahúzódom? Vagy éppen követelőzni kezdek? Megteszem az első lépést, hogy szeressem őt?

 

  • Gyerekszoba – a játék, az önátadás, az élet továbbadásának a tere

 Tudok-e igazi figyelmet, jelenlétet adni a gyermekemnek? Leülök melléje a földre legózni vagy megcsodálni, amit épített? Vagy este 11-kor az ágya szélére, hogy meghallgassam, hogyan csalódott a barátnőjében, vagy mennyire szorong a következő iskolai dolgozattól? Elhalmozom az “építő” kritikáimmal, az elvárásaimmal? Vagy tudok gyönyörködni benne, úgy nézni rá, amitől egyszerűen azt érezheti, hogy “ jó élni”?

 

  • Fürdőszoba – a tisztálkodás tere

 Fordítok-e időt arra rendszeresen, hogy reflektáljak magamra? Hogy őszintén szembenézzek az életem történéseivel, a viselkedésemmel? Van-e bennem készség arra, hogy szembenézzek azzal, ami nem sikerült, és újra megpróbáljam azt, amit szeretnék?

Segítem-e a belső kisugárzásommal, szokásaim kialakításával a családtagjaimat abban, hogy ők is törekedjenek a lelki egészségre?

Részt veszek-e az otthonunk tisztán tartásában, a rendrakásban, takarításban vagy  inkább kényelmességből másra hagyom? El tudom-e engedni, hogy mindent kontrolláljak vagy minden csak úgy jó, ahogyan én látom jónak? Tudok-e könnyeden nevetni azokon a dolgokon, amelyek nem olyan fontosak, mint amilyennek látszanak?

 

  • Kamra – az anyagiak tere

 Hogyan viszonyulok a pénzhez? Hajlandó vagyok-e pénzt, időt áldozni a kapcsolataimra? Elvinni a párom vacsorázni, táncolni? Elmenni a családdal kirándulni? 

Költök-e felesleges dolgokra? Figyelek arra, hogy ne terheljem haszontalanul a környezetet, a Földet, a környezetet szennyező holmik, csomagolások vásárlásával? Tudok-e nagyvonalú, adakozó lenni azok felé, akik valamilyen anyagi szükséget szenvednek?

  • Dolgozósarok – aktivitás a külvilág felé, a jövedelem megszerzésének a helye

 Hogyan akarok a munkámmal az élethez hozzájárulni? Törekszem-e egyensúlyra abban, hogy a munkám mellett jusson időm, figyelmem a családra is, még ha nehéz is adott esetben? Kifejezem-e a megbecsülésem a párom, gyermekeim felé, amikor a munkájuk, tanulásuk egyéb kötelezettségeik terén valamit alkotnak, hozzátesznek a világhoz vagy éppen a saját életük, a család építéséhez?

Mennyi időt töltök a számítógép előtt? Amennyit szükséges, vagy könnyen ott maradok az internet útvesztőiben – megfosztva magamtól azokat, akik vágynak a szeretetemre? Mit olvasok, nézek az interneten? Épít vagy rombol?

 

  • Nappali – a kikapcsolódás, szórakozás, vendéglátás tere

 Figyelek-e arra, hogy pihenjünk, kikapcsolódjunk, feltöltődjünk együtt? Hogy legyenek közös élményeink, akár közös játék vagy egyszerűen csak beszélgetés, a családi élményeink, történeteink felidézése, megosztása a gyermekeinkkel?

Ápolom-e a tágabb családi kapcsolataimat, barátságaimat? Keresem-e őket, figyelek-e rájuk? Tiszták-e az ablakok, hozzájárulok-e felelősen a környezetem alakításához? Úgy élek-e, hogy akik engem, minket látnak, reményt, megerősítést, inspirációt kaphassanak a saját életük hétköznapjaihoz is?

Itt a kezedben a szemeteszsák? Kész vagy megszabadulni tőle? Tedd ki az ajtód elé, mert a hétvégén jön a szemétszállítás. VALAKI eljön érte, és elviszi, bízd Rá nyugodtan…

Vegyél egy mély lélegzetet a tiszta levegőből és engedd be a Fényt!