Lezárult a CsaládEgyetem második tanéve

Szerző: | 2016. július 12.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja 2014 szeptemberében indította el CsaládEgyetem néven azt a sokszínű programsorozatot, amelynek célja növelni a családban élők és családi életre készülők tudatosságát a családi élet jelenségeivel kapcsolatban és ezzel elősegíteni a párkapcsolatok, családok kiegyensúlyozott, egészséges működését.

A havonta meghirdetett „nyitott előadásokon” neves szakemberek osztották meg életközeli tudásukat azokkal, akik nyitottak a fejlődésre családi kapcsolataikban. Az előadásokat minden alkalommal egy „pogácsázó” beszélgetés követte, ami lehetőséget nyújtott a résztvevőknek gondolataik megosztására, és kérdések megfogalmazására az előadó felé. Az idei tanév fő témái voltak a női egészség, a családi pénzgazdálkodás, a veszteségek ajándékai, az „okos” újmédia eszközök hatásai a párkapcsolatokra, a házas életstílus, a házasság szakaszaihoz kapcsolódó konfliktusok és a szeretetkapcsolatokban szerzett sebeink felismerése. Az előadásokról videófelvételek készültek, amelyeket feltöltöttünk a CsaládEgyetem honlapjára, így azok is tudnak tanulni az adott témákról, akik nem tudtak személyesen jelen lenni ezeken az estéken.  (http://csaladkozpont.hu/csaladegyetem/video-tarhely/)

Azok számára, akik egy témával mélyebben is szeretnének foglalkozni, kiscsoportos „szemináriumokat, speciálkollégiumokat” hirdettünk nem csak Szegeden, hanem Békéscsabán is: egyet az őszi, egyet a tavaszi félévben.

Csak nőknek szóltak az egyre népszerűbb „NőiesTE” szemináriumok, amelyek lehetőséget adtak a résztvevőknek, hogy megosszák egymás között női létük tapasztalatait, kérdéseit, örömeit, asszonyi bölcsességüket. Mindehhez segítséget nyújtott a zene, a tánc és különböző kreatív technikák.

A CsaládEgyetem keretében 2 alkalommal hirdettünk meg Ciklus-show-t, amely egy drámapedagógiás szeminárium a női ciklusról 10-12 éves lányoknak.  Mottója: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok” .  A Németországban kidolgozott MFM-projekt képzési célja, hogy a résztvevő  lányok látványos, izgalmas és dramatikus játék során megismerjék testük működését, a női ciklus folyamatát. Így egy pozitív hozzáállás és testkép kialakulásához járult hozzá a program.  A program zárásaképpen a kislányok a trénerekkel együtt mutatták be szüleiknek, hogy mit tanultak. A szülök visszajelzése volt, hogy ők is sok új információhoz jutottak. Ez azért is fontos, mert tartós hatás csak akkor várható, ha a megfelelő szülői támogatás kíséri a gyermek fejlődését.

Sensiplan – természetes családtervezési kurzust hirdettünk pároknak, ahol a tüneti-hőmérőzéses módszert sajátíthatták el a résztvevők.

A férfiak „Sörpad” című szemináriumának egy igazi műhely adott helyet, ahol a férfiak a tényleges barkácsolás mellett tekintettek rá, hogyan osztják fel „életük kenyerét”: mekkora karéj jut a munkának, feleségnek, gyerekeknek, Istennek, maguknak.

Ennek folytatása volt a második félévben a „Maradjon igened” szeminárium, mely alapvető életvezetési kérdések áttekintésében segítette a jelenlévőket.

Speciálkollégium várta az őszi félévben a sérült gyermekeket nevelő szülőket.

Tavasszal gyászolók számára vezetett lelkigyakorlatot Kiss Didák OFM, ahol a veszteséggel való munkában nem csak a sírás, hanem a gyógyító nevetés is meg tudott jelenni.

Táncmeditációs napunkon Csókási Anna RSCJ vezetésével a rohanó hétköznapok stresszéből kilépve a tánc és belső figyelem eszközeit használtuk az önmagunkkal való találkozásra és rálátást kaphattunk az embertársainkkal való kapcsolatainkra is.

A „családegyetemisták” számára már nem szokatlan, hogy félévente házi dolgozatokkal is tudnak krediteket szerezni. Ebben az évben karácsony előtt olyan dolgozatokat vártunk, ahol olyan ajándék-ötleteket osztottak meg egymással a pályázók, amelyek nem kerülnek pénzbe. Tavasszal pedig „Apakincsek” illetve „Anyakincsek” címmel olyan írásokat vártunk, amelyekben megosztották szülői létük örömeit velünk – mi pedig tovább oszthattuk mindezeket a CsaládEgyetem honlapján illetve a Facebook oldalunkon.

Páros terepgyakorlatunk lényege, hogy apró, játékos feladatokkal segítünk az erre jelentkező játékos kedvű pároknak abban, hogy az egymásra figyelés kedves gesztusai, a közös élmények ismét gyakoribbá váljanak a hétköznapjaikban. Az első ilyen játékunk volt 2013-ban a Házasság hete felvezető programjaként a Szerelmes Kalandtúra házaspároknak, melyet azóta az országban és a határon túl is sok, családokkal foglalkozó szervezet átvett és sikerrel megvalósított. Azóta minden évben szerveztünk hasonló, egyénileg ütemezhető, kapcsolaterősítő programokat. Ebben a tanévben „Színezd újra – tavaszi párkapcsolat karban-tartó játék” címmel hirdettük meg ezt a programot.

Azokat a párokat, akik részt vettek a játékban, egy vidám, színes közösségépítő, tapasztalatmegosztó estére hívtuk, melynek a „Női szeszély huszárcsókkal” címet adtuk.

A CsaládEgyetem programjain személyesen több mint 1100 résztvevő volt, a programok internetes eléréseinek száma meghaladja a 7 és fél ezret.

A programokon való résztvételért krediteket adtunk, mint egy „igazi” egyetemen. Azok között a családok között, akik mindkét félévben összegyűjtötték az előírt minimális kreditet, egy 3 napos családi üdülést sorsoltunk ki az Alsópáhoki családbarát Kolping Hotel jóvoltából.

A CsaládEgyetem második tanévének megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Család-, Ifjúsági- és Népesedéspolitikai Intézet támogatta.

A következő tanévben is folytatjuk a Családegyetemet, mivel mi, szervezők tapasztaljuk a saját családjainkban és a programjaink résztvevői is azt jelzik vissza, hogy tudatos odafigyeléssel jelentősen javíthatók, gazdagíthatók szeretetkapcsolataink, azaz a CsaládEgyetem mottójával: „ A boldogság tanulható”.